Cei mai multi romani au sperat in urma cu 7 ani ca aderarea la UE le va aduce prosperitate si ca nivelul lor de trai va ajunge la nivelul celui din Vest. In realitate, Romania a ajuns contributor net la bugetul comunitar. Adica a dat mai multi bani decat a primit. De ce a ajuns proiectul european un motiv de regret?
Romania, una dintre cele mai sarace tari din Uniunea Europeana, a reusit sa atraga in ultimii sapte ani fonduri comunitare in valoare de 4,8 miliarde de euro, mai exact 25% din suma totala alocata de la Bruxelles pentru exercitiul financiar 2007-2013, de 19,21 miliarde de euro.
Cat despre contributia Romaniei la bugetul UE, in 2013, aceasta a fost de circa 1,5 miliarde de euro, in total ea ridicandu-se la circa 8,9 miliarde de euro din 2007 pana in prezent, scrie Gandul.info.
Marius Domil, reprezentant al companiei de consultanta pe fonduri nerambursabile Rom Leader, a explicat pentru DailyBusiness.ro care au fost principalele dificultati in atragerea de fonduri UE.
Potrivit acestuia, vina e impartita. Problema majora a fost insa la functionarii romani, care de frica sa nu isi piarda job-urile au fost "mai catolici decat papa", spune Domil.
Frica functionarilor publici
"Problema majora a fost la autoritatile de management care s-au ocupat de gestionarea fondurilor. Au avut mai mult o viziune personala si nu una de ansamblu. Pentru a-si patra locurile de munca, au fost extrem de meticulosi", mentioneaza specialistul in atragerea de fonduri UE.
"Au uitat ca trebuie sa pastram si o nota nationalista in absorbtia fondurilor. Polonezii au riscat, in limita legala, si au castigat", subliniaza Marius Domil.
Alte probleme mentionate de acesta sunt cele de la nivel mai inalt, legate de negocierile autoritatilor romane cu cele de la Bruxelles.
"Acolo treb