Operatoarele de la Serviciul de urgenţă 112 sunt exasperate de apelurile care mai de care mai cretine pe care le primesc de la români. Cei mai mulţi sună doar ca să le înjure, dar sunt şi destui frustraţi sau romantici care vor să le scoată la întâlnire.
Românii iresponsabili au dat, anul acesta, peste 10 milioane de apeluri false la Serviciul de urgenţă 112. Cei mai mulţi sună doar ca să le înjure în fel şi chip pe operatoare, dar mai sunt şi unii care le apelează ca să le dea întâlniri. "Mulţi dintre cei care fac apeluri false sunt copii, adolescenţi, oameni cu probleme psihice, oameni care se plictisesc, pun muzică, cei mai mulţi înjură şi închid, le dau întâlniri operatoarelor, râd, oameni care sunt singuri şi vor să stea noaptea de vorbă cu cineva", ne-a declarat Adrian Fulea, purtător de cuvânt al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS). Au fost cazuri în care oamenii au sunat la 112 doar ca să întrebe cât este ceasul. Reprezentanţii STS ne spun că, pe lângă apelurile false şi abuzive, românii sună la 112 să ceară diverse numere de telefon de la furnizorii de energie electrică sau de la gaze.
Peste 8.000 de amenzi
Apelarea falsă sau abuzivă la 112 reprezintă contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 500 la 1.000 de lei. Până în noiembire, au fost înregistrate peste 10.000 de amenzi în toată ţara. "Există Legea 160 pe 2008 privind apelarea falsă sau abuzivă, dar poliţia care se ocupă de constatare şi sancţionare mai dă amenzi şi la Legea privind tulburarea liniştii şi ordinii publice, aşa că numărul sancţiunilor pentru apeluri false este mai mare. Procentul de apeluri false la 112 este de 70%. Dacă cineva apelează o dată, chiar fals, chiar abuziv, chiar din greşeală, nu poţi să-i trimiţi poliţia pe cap, la câteva apeluri, când ele se repetă, abia atunci se sesizează poliţia şi aceasta