Cît jumătate de milion de oameni iese pe străzi în Ucraina de spaimă că va pierde pentru totdeauna ocazia de a intra în Europa, ce ispravă faci dacă nu eşti bun de nimic atunci cînd intri este probat de România în fiecare zi lucrătoare, adică atunci cînd lumea nu e liberă să se zgâiască la tancuri, rachete sol-aer şi Kalaşnikovuri ca duminica trecută de 1 decembrie, arătându-şi nivelul de dezvoltare cognitivă- sub 12 ani şi sub 2 la matematică în testul PISA, tocmai publicat de OECD.
Ai crede că aceste două teme fundamentale, eşecul statului de a educa oamenii suficient pentru a extinde cea mai slabă economie din UE şi cel de a absorbi banii practic gratuiţi redistribuiţi de UE în scopul dezvoltării noastre ar trebui să aibă efectul unui duş rece care să adune pe şefii partidelor parlamentare plus şeful statului să facă urgent o înţelegere asupra cîtorva măsuri de bază fără de care ţara se duce pur şi simplu de râpă. Că nu există ţară care să reziste să piardă studenţii buni la matematică şi ştiinţe, mult mai puţini ca media OECD, de altfel, către alte economii mai dezvoltate, şi să piardă anual sute de milioane educând mii de doctori pentru alte economii mai performante, cu bugete sociale de sute de ori cât noi. Tocmai a fost publicat Indicele de consum european pentru serviciile de sănătate 2013, care arată că la servicii medicale şi la rezultatele tratamentelor suntem pe ultimul loc alături de Serbia, de exemplu mortalitate infantilă, ratele de avort, anii de viaţă pierduţi a căror pierdere putea fi prevenită, depresie, infecţii rezistente la antibiotice. Şi încă mai tăiem din servicii, că nu avem bani.
Şi nici nu vom avea, că din cauza conflictului politic de la noi nu avem cum face rost de bani. Cota unică nu se poate creşte, că sar în sus investitorii şi liberalii al căror electorat e contra, deşi între timp s-au cam strâns dovezi că eficient e s