„Nu cred că putem vorbi de o altă temă mai importantă astăzi, decât despre tema unificării cu Moldova”, a afirmat consilierul prezidenţial, Daniel Funeriu, într-un interviu acordat în exlusivitate ziarului nostru. Totodată, fostul ministru al Educaţiei ne-a vorbit despre posibila unificare a dreptei româneşti, revenirea sa în politică şi rolul preşedintelui Traian Băsescu în proiectul Mişcarea Populară.
Reporter: Care este logica înfiinţării Fundaţiei Mişcarea Populară?
Daniel Funeriu: Scopul Mişcării Populare este acela de a se transforma într-un vehicul politic pentru susţinerea unei Românii care se integrează în valorile euroatlantice şi în spaţiul euroatlantic, căruia îi aparţine. Pentru susţinerea unui stat modern, în care reglementările sunt clare, la fel şi legile, unde controlul respectării legislaţiei este foarte bine pus la punct.
Pe de altă parte, Mişcarea Populară s-a născut din nevoia de a creşte gradul de încredere din societatea românească. Pierdem prea mult timp şi prea multă energie pentru a ne proteja unii de alţii, în loc să investim energie în a colabora unii cu alţii.
Rep.: Ce rol a jucat preşedintele Traian Băsescu în acest proiect?
D. F.: Traian Băsescu este mentorul acestui proiect. Asta spune tot.
Rep.: Existã vreo incompatibilitate între funcţia de consilier prezidenţial şi aceea de membru al unui partid politic?
D. F.: Niciuna. Consilierii prezidenþiali, conform legii, au rang de miniºtri.
Rep.: Intenţionaţi să vă înscrieţi în Partidul Mişcarea Populară?
D. F.: Mă gândesc foarte serios să mă înscriu în acest partid.
Rep.: Vorbiţi-ne despre unificarea dreptei – un deziderat util, spun unii analişti politici, însă extrem de îndepărtat în condiţiile actuale?
D. F.: În acest moment, dreapta politică din România nu este unită. Există o fractură în cadrul dreptei, care e reprezenta