S-au înmulţit furturile din locuinţe. Cum vă protejaţi?Asigurarea securităţii persoanelor şi a proprietăţii trebuie să constituie o preocupare permanentă pentru societatea civilă şi cetăţeni, susţine Poliţia.
Este recomandabil ca membrii comunităţii să cunoască şi să respecte câteva reguli elementare de securitate care, odată însuşite şi aplicate, devin deprinderi de natură să prevină neglijenţa, naivitatea şi alte aspecte care facilitează activitatea infractorilor. Statistic, 1 din 4 furturi din locuinţe este favorizat de neglijenţa proprietarilor, scrie Securityportal.ro.
Recomandările următoare, din partea poliţiei, se adresează tuturor cetăţenilor, oferindu-le idei şi opţiuni practice pentru a se simţi în siguranţă şi a-şi proteja căminul:
- Învăţaţi psihologia infractorilor. Atunci când trec la acţiune, spărgătorii de locuinţe se află în competiţie cu timpul şi caută acea împrejurare în care să ‘opereze’ cât mai rapid posibil pentru a evita sa fie surprinşi în locuinţă. De regulă, profită de ocazia ce li se oferă pentru a fura şi evită să pătrundă acolo unde locatarii dispun măsuri vizibile de siguranţă.
- Izolarea este dăunătoare. Împreună cu vecinii de încredere, asiguraţi un sistem reciproc de supraveghere a locuinţei în cazul absenţei de la domiciliu în week-end sau pentru perioade mai lungi de timp. Lăsaţi acestora un număr de telefon unde puteţi fi găsit.
- Evitaţi să oferiţi persoanelor necunoscute relaţii despre vecinii dumneavoastră, în special informaţii referitoare la ocupaţia, programul de lucru şi starea materială a acestora.
- Atunci când un necunoscut pretinde ca reprezintă o instituţie prestatoare de servicii (gaze, apă, telefoane, deratizare ş.a.) solicitaţi şi verificaţi cu atenţie legitimaţia de serviciu, înainte de a-i permite accesul în locuinţă. Un astfel de act trebuie să cuprindă viza periodică, să nu pr