Acordul la care au ajuns comunitatea internaţională şi Iran, privind împiedicarea acestei ţări să se doteze cu un arsenal nuclear pe termen lung, elimină nevoia unui scut antirachetă în Europa, consideră ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, informează Associated Press, citată de Agerpres.
Oficialii americani au afirmat în repetate rânduri că apărarea antirachetă pe care SUA vor să o instaleze în Europa va proteja statele aliate NATO de posibile ameninţări balistice provenind din Iran.
În acelaşi timp, Rusia este o veche contestatară a acestei iniţiative, în care vede o ameninţare la adresa viabilităţii propriei sale capacităţi de descurajare nucleară.
Luna trecută, la Geneva, marile puteri au ajuns la un acord cu Iranul, menit să asigure comunitatea internaţională că programul nuclear al Teheranului va rămâne unul paşnic.
„Nu este niciun motiv” pentru realizarea planului de apărare antirachetă, dacă acordul va fi implementat pe deplin, a declarat şeful diplomaţiei ruse, la capătul întâlnirii cu omologii săi din NATO, care a avut loc la Bruxelles.
Pe de altă parte, secretarul general al Alianţei, Anders Fogh Rasmussen, a declarat, miercuri, că NATO nu vede niciun progres în negocierile cu Rusia cu privire la sistemul de apărare antirachetă.
„Am invitat Rusia să coopereze în domeniul apărării antirachetă. Deocamdată, nu s-a ajuns la niciun progres în negocierile pe această temă. Chiar şi astăzi am avut un schimb de opinii cu privire la acest subiect şi sper că dialogul va continua”, a afirmat Rasmussen.
Citeşte mai multe despre: Serghei Lavrov Rusia NATO acord cu iran scutul antiracheta Anders Fogh Rasmussen program nuclear
Acordul la care au ajuns comunitatea internaţională şi Iran, privind împiedicarea acestei ţări să se doteze cu un arsenal nuclear pe term