O cercetare sociologică INSCOP Research a luat pulsul românilor faţă de una dintre cele mai controversate teme ale zilei: exploatarea resurselor naturale ale României.
Autorii cercetării precizează de la bun început că au formulat întrebările în aşa fel încât să evite folosirea sintagmelor „Roşia Montană” sau „gaze de şist”, pentru ca rezultatele să nu fie afectate major de polarizarea extremă din societate pe aceste două teme. Prin urmare, întrebările au vizat problematica generală a explorării şi a exploatării resurselor naturale ale ţării. În ceea ce priveşte prospectarea, 65,2% din totalul populaţiei investigate se pronunţă în favoarea explorării resurselor naturale, în timp ce 28,1% se opun acestei activităţi, se arată în „Barometrul – Adevărul despre România“, realizat de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevărul“.
Un procent uşor mai scăzut, 61,9% din populaţia României, se pronunţă în favoarea exploatării resurselor naturale în vederea valorificării, în timp ce 29,8% se declară împotriva activităţii de exploatare. Practic, cea mai mare parte a publicului care susţine explorarea se pronunţă şi în favoarea exploatării resurselor naturale.
O altă întrebare a vizat opinia respondenţilor faţă de exploatarea resurselor în măsura în care această activitate ar implica şi efecte asupra mediului înconjurător. Astfel, 45,9% din respondenţi se declară de acord cu exploatarea resurselor naturale dacă se respectă normele europene de mediu, în timp ce 6,9% sunt de acord cu exploatarea în orice condiţii.
De asemenea, 22% se pronunţă împotriva exploatării dacă nu se respectă normele europene de protecţie a mediului, în timp ce 19,6% alcătuiesc grupul care se opune exploatării resurselor naturale indiferent de condiţii.
Românul devine ecologist
Sociologii constată că acesta pare a fi cel mai mare câştig al manifestărilor din ulti