Creştinii din întreaga lume îl prăznuiesc la 6 decembrie pe Sfântul Ierarh Nicolae, unul dintre cei mai populari sfinţi, în cinstea căruia credincioşii din lumea întreagă au înălţat, în timp, mii de biserici.
Cu excepţia Maicii Domnului, chipul Sfântului Nicolae a fost ilustrat în sute de mii de albume şi de icoane, mai mult decât al oricărui sfânt. Ca patron spiritual al multor ţări precum Olanda, Rusia, Grecia, Sicilia, al numeroase oraşe din Germania, din Austria, Elveţia, Italia, Belgia şi din Franţa (Lorraine), Sfântului Nicolae îi sunt atribuite numeroase fapte bune şi mai bine de 21 de miracole.
În diferite studii teologice, sfinţii părinţi spun că, la marile sărbători, atunci când se deschide cerul pentru câteva clipe, credincioşii îl văd pe Sfântul Nicolae stând la masa împărătească în dreapta lui Dumnezeu.
Apărător al credinţei în Iisus, protector al comercianţilor, călătorilor, fetelor nemăritate, al mireselor şi mai ales al copiilor şi şcolarilor, Sfântul Nicolae este unul din cei mai îndrăgiţi sfinţi din întreaga lume, pentru că el răspunde la fiecare rugăciune, aducând câte o surpriză copiilor şi celor necăjiţi.
Istoricul sărbătorii
Legendarul Moş Nicolae a existat cu adevărat. El s-a născut în jurul anilor 280, în localitatea Patara Lichiei ( pe teritoriul Turciei de astăzi), trecând la viaţa veşnică în jurul anului 354, în localitatea Mira (astăzi Demre, din Turcia), situată la circa 4 km de Malul Mării Mediterane. Tânărul Nicolae a fost unicul fiu al unei familii înstărite şi a urmat studii la cele mai importante instituţii de învăţământ din acele timpuri.
După moartea părinţilor Teofan şi Nona, Nicolae şi-a împărţit averea săracilor şi a întemeiat Mânăstirea Sion, în apropiere de capitala provinciei, unde s-a şi călugătit. Totodată, după trecerea la cele veşnice a unchiului său (fratele mamei sale), arhiepisc