Jeff Bezos, fondatorul Amazon, a ajuns pînă hăt, în presa dîmboviţeană, cu declaraţia făcută zilele trecute la 60 Minutes – programul CBS –, menţionînd că magazinul său online testează drone care să livreze marfa la uşa clienţilor. Dronele vor fi operaţionale în patru-cinci ani, a afirmat Bezos. Dacă eu sau dumneavoastră am spune aşa ceva, lumea ne-ar trimite la plimbare, convinsă că batem cîmpii. De ce a făcut atîtea valuri miliardarul american?
Bezos a spus că dronele, numite optocoptere, vor putea livra clienţilor pachete de pînă la 2,3 kilograme, începînd din 2015. Wall Street Journal a luat la bani mărunţi afirmaţia acestuia, ajungînd la concluzia că astfel de maşinării nu vor putea fi folosite comercial pînă în 2020, cînd FAA, Administraţia Federală a Aviaţiei din SUA, ar putea permite acest gen de utilizare civilă pentru aparatele respective.
DE ACELASI AUTOR Activismul online şi conformismul obscenităţii Gafe de presă – foarte scurt inventar Binge watching sau bulimia TV Jurnalistul implicat şi virtuţile lui Trecînd peste asta, pe mine mă interesează respectivele drone. Sînt client Amazon pentru Kindle, de mai multă vreme, iar acum cîteva luni mi-a trecut prin cap să-mi comand o carte fizică. E vorba de un album foto al lui Wim Wenders – Places, Strange and Quiet. Dintr-un motiv sau altul, pachetul trebuia ridicat de la un oficiu poştal. Am ajuns la oficiu şi m-am aşezat la o coadă obositoare de pensionari, care plăteau telefonul. Undeva, lîngă un cîntar, un pachet mare cu nişte abţibilduri cu Amazon îmi sporea nerăbdarea şi, în acelaşi timp, îmi dădea curaj să fac coada pînă la capăt.
La capăt, doamna de la ghişeu s-a uitat nemulţumită în buletinul meu. Adresa din buletin era alta decît cea de livrare, de unde să ştie dumneaei că eu sînt eu?
Din America, Amazon nu avusese nici o problemă. Îmi trecusem datele pe site, plătisem cu un