… uitati macar pentru cateva clipe de toate mizeriile si necazurile. Ocaziile de a ne bucura impreuna, ca popor, sunt prea rare pentru a le rata din motive meschine.
Curtea Constitutionala din Republica Moldova a decis astazi ca limba oficiala a statului de Peste Prut este limba romana, nu limba … moldoveneasca! Despre implicatiile practice a vorbit presedintele Traian Basescu (iata un moment in care sa folosesc acest apelativ mi se pare intru totul firesc): doua state din Europa vorbesc limba romana, toate documentele oficiale ale moldovenilor de peste Prut vor fi de-acum intocmite in limba romana, s.a.m.d.. Pe mine ma intereseaza mai degraba aspectele simbolice, pentru ca – vrem, nu vrem – suntem creaturi care se hranesc mai intai cu intelesuri si abia pe urma cu paine.
Or intelesurile vin prin limba. In cazul nostru, prin limba romana.
Vorba lui Heidegger, limba il vorbeste pe om, nu invers.
De buna seama, incepand de astazi, la nivelul realitatii imediate nu se va schimba nimic. Moldovenii de peste Prut vor vorbi aceeasi limba ca si pana ieri, iar cei care au refuzat sa o faca pana astazi, n-o vor face incepand de maine. Realitatea imediata, insa, n-are nicio sansa in fata celeilalte realitati, cea care da inteles lucrurilor.
Astazi, Rusia a pierdut batalia pentru Republica Moldova. Astazi, nu intr-un viitor indepartat, romanii au mai trecut o data Prutul. Si mai temeinic decat orice armata. “Cate tancuri are Papa?” – in momentul in care pui aceasta intrebare ai pierdut deja partida, pentru ca n-ai inteles ca adevarata batalie se da nu cu tancurile, ci cu intelesurile. Restul nu mai e decat o chestiune de timp, iar altfel nu poate fi: realitatea imediata se supune intotdeauna, fara gres, celeilalte realitati.
Nu va mai faceti iluzii. Oamenii nu se hranesc cu paine, ci cu intelesuri, iar in confruntarea dintre forta si inteles va