Boala parondontală, o afecţiune cronică, este caracterizată prin afectarea ţesuturilor de susţinere a dinţilor şi reprezintă o adevărată problemă de sănătate publică. Prevenţia sau tratamentul corect te pot scăpa de neplăceri.
Potrivit unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii făcut public în anul 2012, boala parodontală afectează 15-20% din persoanele cu vârste cuprinse între 35 şi 44 de ani. Şi pentru că este o afecţiune ireversibilă, bolnavul va ajunge, cu timpul, să îşi piardă dinţii dacă nu se tratează corespunzător.
Flora microbiană, principala cauză
"Cauza principală a apariţiei bolii parodontale o reprezintă flora microbiană de la nivelul cavităţii orale. Dacă aveţi sângerări în timpul periajului, halenă persistentă, depuneri de tartru şi placă bacteriană, retragerea gingiilor de pe rădăcinile dinţilor, scurgeri purulente între dinte şi gingie, mobilitate dentară, congestionarea gingiilor şi durere, trebuie să mergeţi urgent la dentist", explică dr. Raluca Pascu, medic primar stomatolog, specialist ortodonţie la Clinica Multident.
Genetica are un rol decisiv
În multe cazuri, factorul genetic joacă un rol important în apariţia parodontozei. Nu se va ajunge însă la o formă severă dacă pacientul va avea o igienă orală riguroasă. "După periaj trebuie să folosiţi aţa dentară şi să aveţi o alimentaţie echilibrată", susţine dr. Pascu.
Primele simptome
"Boala parodontală are o evoluţie treptată, debutând cu inflamaţia ţesutului gingival (gingivita), favorizată de prezenţa plăcii bacteriene şi a depunerilor de tartru. În cazul în care inflamaţia gingiei nu este tratată, aceasta se extinde spre structurile profunde. Aşa se ajunge ca, în timp, rădăcinile să fie dezgolite, fapt care dă o sensibilitate extrem de mare dinţilor şi chiar se va ajunge la pierderea acestora. Din ac