A început deja la Bruxelles Consiliul pe Justiție și Afaceri Interne. Pe agendă sunt două chestiuni extrem de importante pentru România: aderarea la Schengen și deschiderea completă a pieței muncii din Uniunea Europeană pentru români și bulgari începând cu 1 ianuarie 2014. Or, anumite state au anunțat că vor cere pe mai departe modalități de restricționare a liberei circulații.
Miniștrii de Interne din Uniunea Europeană au început deja întâlnirea, primul subiect fiind libera circulație în Uniunea Europeană și turismul social. Au fost făcute câteva declarații controversate înainte de reuniune.
E vorba de a restricționa pe mai departe accesul pe piața muncii pentru români și bulgari. Subiectul a fost introdus pe agenda JAI de Austria, Olanda, Marea Britanie și Germania. Reamintim că potrivit tratatului de aderare a României la UE semnat de toate statele membre, această perioadă tranzitorie trebuie să ia sfârșit pe 1 ianuarie 2014.
Practic, acum Londra, pentru că a fost cea mai vocală, doreşte să schimbe regulile și să ceară prelungirea restricţiilor impuse românilor şi bulgarilor și după 1 ianuarie. Este ceea ce a anunţat Theresa May că le va spune omologilor săi în cadrul reuniunii astăzi, așa cum relatează BBC News online. Ministrul britanic de Interne consideră că este necesar ca accesul pe pieţele muncii să nu conducă la "migrație masivă" și că este necesar să fie abordate problemele provocate de libera circulaţie.
Soluția avansată
Din ceea ce a spus același ministru britanic, soluția avansată ar fi să fie lăsată mână liberă guvernelor să impună o cotă de imigranți. Iar în cazul unor noi tratate de aderare, trebuie ca accesul deplin pe piața locurilor de muncă să poată fi încetinit până ce fiecare din celelalte state e sigur că nu se va confrunta cu o migrație masivă, mai spune ministrul de Interne britanic, Theresa May.