În timp ce oficialii de la Palatul Victoria estimează un impact minim, spre zero, al introducerii accizei suplimentare de 7 eurocenţi, economiştii cred că măsura fiscală va distruge locuri de muncă.
Uitându-se pe statisticile oficiale referitoare la cheltuielile populaţiei pentru carburanţi şi lubrifianţi, Cristian Socol, consilier al premierului Victor Ponta, arată că impactul accizării suplimentare a motorinei şi benzinei va fi mai mic decât estimările oficiale.
„Datele statistice spun că impactul creşterii accizei va porni de la jumătate de leu, la 8 lei lunar pentru 92% din populaţie, maximum 14 lei lunar pentru 8% din populaţie. Eu spun că va fi aproape de zero“, afirmă Cristian Socol.
„Cred că ar fi necesar să aruncăm o privire şi asupra datelor statistice oficiale. Să ne uităm în Rapoartele INS privind cumpărarea de mărfuri nealimentare pe categorii de gospodării şi medii, în anul 2012 (ultimele date statistice oficiale) la categoria Carburanţi şi lubrifianţi. Vom găsi acolo că gospodăriile de salariaţi (care reprezintă 38% din total gospodării) cheltuie 102,10 lei/lună, deci o creştere de 5-8% va însemna un plus maximal de 5 până la 8 lei lunar. Pentru gospodăriile de pensionari (42% din total gospodării) care cheltuie lunar o medie de 33,4 lei pentru combustibili şi lubrifianţi, impactul maximal probabil ar putea fi de 2 până la 3 lei pe lună. Gospodăriile de lucrători pe cont propriu în activităţi neagricole cheltuie în medie lunar 57,08 lei, aşadar impactul maxim va fi cuprins între 3 şi 5 lei lunar“, argumentează oficialul guvernamental.
„Inflaţie de bocitoare“
Şi purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mirel Palada, dezbate tema accizelor într-un articol postat pe blogul său de pe platforma www.adevarul.ro. El constată o „inflaţie de bocitoare“, a celor care „se plâng de se cutremură pământul că vor creşte preţuril