Marii jucători din domeniul muncii temporare, o piaţă evaluată la peste 200 de milioane de euro, formată din serviciile de „închiriere“ a 50.000 de angajaţi pe an către companii, spun că businessul lor ar putea dispărea în cazul în care un proiect de modificare a Codului muncii ar intra în vigoare. Motivul? O iniţiativă legislativă a unui grup de senatori ai PSD prevede ca firmele care închiriază angajaţi în regim temporar să îi plătească pe aceştia – indiferent de perioada pentru care sunt angajaţi – cu 75% din salariul minim pe economie timp de trei luni după finalizarea misiunii de muncă temporară.
„Contractul de muncă temporară este un contract individual de muncă încheiat în formă scrisă între agentul de muncă temporară şi salariatul temporar, de regulă pe durată nedeterminată. În perioada dintre două misiuni, salariatul temporar se află la dispoziţia agentului de muncă temporară şi beneficiază de o indemnizaţie de întrerupere a activităţii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul minim brut pe ţară“, se arată în proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii 53/2003 – Codul muncii, publicat pe site-ul Senatului. Proiectul mai prevede, printre altele, şi obligativitatea agenţilor de muncă temporară de a oferi „temporarilor“ un salariu similar cu cel al angajaţilor permanenţi aflaţi pe poziţii similare.
Firmele care închiriază angajaţi percep un comision de 5% din totalul facturii
„Dacă această lege trece, atunci ne închide businessul, iar 50.000 de angajaţi temporari rămân fără loc de muncă. Dacă unele companii au nevoie de angajaţi în vânzări pentru perioada Crăciunului, vor angaja oameni în regim temporar poate pentru o perioadă de o săptămână. Or, noul proiect de lege mă obligă să îi angajez cu contract pe perioadă nedeterminată, iar după încheierea misiunii de o săptămână să îi plătesc timp de trei luni c