Prim ministrul Marii Britanii, David Cameron, s-a întors dintr-o vizită din China cu un bilanţ amestecat: pe de o parte perspectiva unor noi afaceri de miliarde de euro, pe de alta critici la adresa politicii britanice faţă de Beijing. Alt subiecte de discordie au fost acuzaţiile de spionaj industrial la adresa Chinei, iar unele intenţii ale premierului Cameron au generat iritare la Bruxelles.
Premierul Cameron a anunţat semnarea unor contracte în valoare de 5,6 miliarde de lire sterline (6,7 miliarde de euro) care vor crea 1500 de noi locuri de muncă.
Premierul Li Keqiang a declarat interesul ţării sale de a investi în infrastructură şi în industria energetică din Marea Britanie, pentru început prin achiziţionarea de acţiuni în aceste proiecte.
Liderul britanic a spus că ţara sa este principalul promotor al unui acord de liber schimb între Uniunea Europeană şi China.
Dar nici nu anunţase bine acest lucru că de la Bruxelles au apărut declaraţii oficiale care calificau intenţiile premierului Cameron drept premature.
Şi ca tacâmul să fie complet, publicaţia oficioasă de limbă engleză Global Times l-a atacat dur pe premierul britanic, reproşându-i întâlnirea de anul trecut cu liderul spiritual al tibetanilor, Dalai Lama, precum şi atitudinea pro-Japonia în conflictul cu China în chestiunea delimitării zonelor maritime.
Global Times, considerat ca apropiat de naţionaliştii din conducerea Partidului Comunist Chinez, scrie că administraţia Cameron ar trebui să accepte faptul că Marea Britanie nu este o mare putere în ochii chinezilor şi că e doar o veche ţară europeană bună pentru călătorii şi studii.
Acest editorial a apărut în pofida faptului că premierul Cameron a păstrat o tăcere totală în timpul acestei vizite în legătură cu acuzaţiile la adresa Beijingului cu privire la abuzurile împotriva drepturilor omului în ge