România trebuie să adere la zona euro atunci când va fi pregătită, după ce reformele structurale vor fi acceptate de clasa politică, iar în prezent nu se pune problema ruperii acordului cu FMI şi Comisia Europeană, a declarat Mihai Tănăsescu, vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii, una dintre cele mai puternice instituţii financiare internaţionale.
„La întrebarea dacă România trebuie sau nu să fie în zona euro răspunsul meu este da. Când? Atunci când România va fi pregătită. Când va fi pregătită România? Atunci când reformele structurale vor fi acceptate de clasa politică. Viitorul proiect trebuie să fie proiectul pentru integrarea în zona euro. Lansarea unor ţinte creează presiune pe autorităţi să se ducă în direcţia corectă pentru ca la un moment dat România să intre în zona euro“, a declarat ieri Mihai Tănăsescu, 57 de ani, la ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa, acordat de Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative (SNSPA). El a susţinut o prezentare cu tema „Zona euro - între trecut şi viitor“.
La eveniment au participat Werner Hoyer, preşedintele Băncii Europene pentru Investiţii, premierul Victor Ponta, guvernatorul BNR Mugur Isărescu, prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu, membri ai consiliului de administraţie al băncii centrale, ministrul finanţelor Daniel Chiţoiu şi alţi reprezentanţi ai mediului financiar-bancar, academic şi politic.
Guvernul şi BNR nu au mai avansat o nouă ţintă pentru trecerea la euro de când a devenit clar că data de aderare 2015 va fi ratată. România ar putea adopta moneda euro cel mai probabil în 2021, orizontul îndepărtându-se deoarece trebuie recuperate decalaje legate de nivelul de trai sau productivitate, iar analiştii spun că este nevoie de creşterea economiei cu 3-4% pe an pentru ca acest orizont să fie credibil.
În ceea ce priveşte posibilitatea re