Nelson Mandela a murit joi seara, informează Reuters. Fostul preşedinte sud african avea 95 de ani. Anunţul a fost făcut de preşedintele sud-african Jacob Zuma.
„Acum se odihnește. Acum și-a găsit liniștea. Națiunea noastră și-a pierdut cel mai mare fiu. Poporul nostru a pierdut un tată”, a spus Jacob Zuma, într-un discurs televizat. „Scumpul nostru Madiba va avea funeralii de stat”, a adăugat el.
Nelson Mandela a fost internat în spital în iunie, având o infecție pulmonară. A fost externat la 1 septembrie, dar starea sa era în continuare critică.
Nelson Mandela a fost simbolul unei generaţii. A vrut drepturi egale pentru toţi oamenii, indiferent de culoarea pielii şi condiţia socială şi pentru asta a pornit o mişcare de abolire a apartheidului în Africa de Sud. A fost hărţuit, arestat, închis şi a riscat pedeapsa cu moartea pentru convingerile sale. Dar, în cele din urmă, lupta sa de o viaţă nu a fost în zadar.
Născut la 18 iulie 1918 în Africa de Sud, Nelson Rolihlala Mandela a fost singurul membru al familiei sale care a urmat o şcoală primară. Perseverent încă din copilărie, şi-a continuat studiile, inclusiv pe cele universitare. S-a alăturat de tânăr luptei pentru emanciparea populaţiei de culoare şI eliminarea discriminării. În 1944, se înscrie în liga de tineret a Congresului Naţional African şi devine unul dintre principalii activişti împotriva apartheid-ului. Regimul sud-african îi urmăreşte fiecare mişcare şi în 1962 este arestat pentru că incita muncitorii la grevă şi pentru că părăsise ţara fără permisiunea puterii. Ulterior, Mandela a fost judecat pentru sabotaj şi conspiraţie la răsturnarea guvernului. Risca pedeapsa capitală, dar după apelul mai multor instituţii internaţionale, Nelson Mandela a fost condamnat la închisoare pe viaţă la 12 iunie 1964. A fost eliberat 27 de ani mai târziu.
În semn de apreciere a luptei sale