Într-un proiect de lege asumat prin semnătură de toţi liderii grupurilor politice din Parlament, aleşii au strecurat un paragraf pe care, suspectează Agenţia Naţională de Integritate, ar vrea să îl folosească pentru a supune la vot pierderea mandatului în caz de incompatibilitate sau de conflict de interese. Revocarea unui parlamentar care a primit în instanţă o decizie ar urma, în această situaţie, să fie opţională, lăsându-se la latitudinea colegilor.
Legea înfierată de ANI, pentru "posibilitatea Parlamentului de a aprecia asupra interdicţiei aplicabile unui deputat sau senator, prin lipsirea de efecte a unei hotărâri judecătoreşti", aşa cum se arată în punctul de vedere trimis astăzi ministrului delegat pentru relaţia cu Parlamentul, Mihai Voicu,îi ia, brusc, prin surprindere şi pe cei care au semnat-o.
Deşi lideri de grupuri politice, din cei 13 semnatari, doar unul îşi asumă deschis că şi-a pus numele pe lege în cunoştinţă de cauză. "Pe mine nu mă interesează ce spune ANI. Este 100% o dezinformare. Cei cu decizii definitive şi irevocabile îşi vor pierde mandatul. Dar domnii de la ANI ar trebui să ştie că noul Cod Civil mă abilitează pe mine, Parlament, să interpretez legea", spune UDMR-istul Mate Andras.
Alţii, fie ridică din umeri, fie nu ştiu să fi strecurat un astfel de paragraf controversat în textul care le-a venit din partea preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea. Cei mai mulţi sunt brusc loviţi de amnezie. Printre ei şi prim-juristul Camerei Deputaţilor. "Am semnat, într-adevăr, dar nu mai ştiu. Semnez 30 de iniţiative pe săptămână, de unde să mai ţin minte?", se scuză preşedintele Comisiei Juridice din Camera, deputatul Bogdan Ciucă. Un lucru este cert pentru aleşi: au luat "aproape cuvânt cu cuvânt" Codul parlamentarilor europeni.
PROIECTUL DE LEGE SEMNAT DE TOŢI LIDERII GRUPURILOR PARLAMENTARE
Georgescu: "