Din hărmălaia şi păruială politică a sfârşitului de an, un inocent ar putea lesne crede că atât preşedintele Traian Băsescu, cât şi premierul Victor Ponta, nu fac decât să se gândească zi şi noapte la portofelele românilor şi la cât de îmbelşugat le va fi pomul de Crăciun de anul acesta şi mai ales cel de anul viitor.
Şi Palatul Cotroceni, şi Palatul Victoria vor ca poporul să fie cât mai prosper, au carevasăzică scopuri comune. Ceea ce îi desparte şi îi încaieră pe liderii politici e stabilirea modalităţii prin care se poate ajunge la prosperitate.
Dl. Ponta, ca social-democrat ce e, nu promite sporuri de bani decât anumitor categorii sociale. Celor cu venituri mici. Vrea să indexeze pensiile, să mărească în 2014 salariul minim, să crească veniturile profesorilor debutanţi şi să acorde burse de 150 de euro medicilor rezidenţi. Vrea, numai că nu prea are de unde fiindcă încasările la buget sunt mici, colectarea deficitară, evaziunea consistentă, solicitările multe.
Drept pentru care, înainte să dea doar unora, dl. Ponta plănuieşte să ia de la toată lumea. Conform principiului că înainte de a-ţi fi bine, trebuie să îţi fie rău. Premierul e hotărât să mai pună o acciză pe benzină, una nu mare, ne liniştesc dl. Ponta, miniştri Cabinetului său şi economiştii arondaţi politic, una doar de 7 eurocenţi pe litru, taxă pe care numai un naiv poate să creadă că o vor plăti exclusiv răsfăţaţii sorţii, adică cei ce posedă un automobil proprietate personală.
Mersul cu maşina mică la serviciu e un lux, ne explica mai deunăzi la Antena 3, un familiar al postului, iar dacă vrem lux, nu avem decât să mai scoatem câţiva bănuţi în plus din buzunar. Că doar plăcerile şi confortul se plătesc. Dacă nu, putem foarte bine circula cu mijloacele de transport în comun. Numai că acciza aceasta de 50 de bani pe litru se va repercuta în toate preţurile