Bancherii nu mai fac nicio mişcare pe vânzări de teamă ca banca centrală să nu le ceară capital suplimentar.
Creditarea nu se va revigora până în septembrie-octombrie anul viitor pentru că băncile nu sunt dispuse să-şi asume noi riscuri înainte de a afla cât de dure vor fi evaluările de colateral şi testele de rezistenţă la stres pregătite de autorităţile europene şi care se vor aplica automat şi în România, afirmă Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din BNR.
Previziunea vine de la cel care cunoaşte în detaliu măruntaiele sistemului bancar şi urmăreşte fiecare derapaj al băncilor în controlul riscului.
În aceste condiţii, economia nu se va putea baza nici anul viitor pe sprijinul finanţării bancare, chiar dacă pe 2013 se pregăteşte să marcheze o creştere spectaculoasă de până la 3%. „Judecata lor e simplă: nu te apuci să dai acum credite, să-ţi asumi riscuri şi apoi să te trezeşti că la evaluarea de colateral şi la testul de stres care vor veni ţi se cere capital în plus“, explică Cinteză abordarea bancherilor.
El subliniază că potrivit ultimei sinteze a opiniilor băncilor mari privind piaţa creditului, „totul e roşu pe partea de ofertă, cu excepţia consumului, unde s-a anticipat stagnare pentru T4/2013“. „Deci nu se vede apetit pentru creditare.“
Şeful Supravegherii a precizat ieri la o conferinţă că pe bancheri îi aşteaptă o reevaluare a colateralelor care se va face după nişte proceduri foarte dure, undeva între procedura normală de acum şi procedura de lichidare, mai aproape de cea de lichidare, ceea ce înseamnă că valoarea colateralului va scădea foarte mult. „Scade colateralul, creşte provizionul“, a spus Cinteză, citat de Mediafax.
După zece luni din acest an creditul privat înregistra o scădere de aproape 6% în termeni reali faţă de aceeaşi perioadă din 2012, în contextul unei pieţe în care pri