Ridicarea restricţiilor pentru noi pe piaţa muncii din Marea Britanie, de la 1 ianuarie, va fi o situaţie de câştig pentru ambele părţi, apreciază Ion Jinga, ambasadorul ţării noastre la Londra.
Domnia sa a subliniat că nu există cadrul legal pentru menţinerea restricţiilor începând cu 1 ianuarie 2014, la împlinirea a şapte ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, relatează Radio France Internationale.
Ambasadorul a explicat că restricţiile de până acum au creat vulnerabilităţi ambelor părţi, românii fiind plătiţi sub salariul minim pe economie şi concediaţi fără preaviz.
"În acelaşi timp, cred că toţi şi-au plătit taxele la statul britanic, dar este greu de estimat totuşi cât, cum, în ce proporţie", este de părere diplomatul.
Ion Jinga a amintit că 40% dintre cei care au muncit anul trecut la construirea satului olimpic au fost români, în ciuda restricţiilor existente. Domnia sa a mai spus că, după 1 ianuarie, nu estimează un flux mare de muncitori din ţara noastră în Regatul Unit, dar nu poate da informaţii exacte.
Referindu-se la campania britanică împotriva ridicării restricţiilor, ambasadorul a spus: "Această campanie absolut nedreaptă, dar care este continuată, a început în ianuarie 2013 şi în ultimele săptămâni a primit un nou avânt. Cred că această campanie riscă să lase urme în mentalul colectiv şi în percepţia populaţiei britanice cu privire la români. (...) Astfel de urme se corectează greu".
Domnia sa a încheiat spunând că o parte a vinei pentru campania negativă împotriva românilor, dar şi a bulgarilor, o poartă presa tabloidă britanică.
F.A. Ridicarea restricţiilor pentru noi pe piaţa muncii din Marea Britanie, de la 1 ianuarie, va fi o situaţie de câştig pentru ambele părţi, apreciază Ion Jinga, ambasadorul ţării noastre la Londra.
Domnia sa a subliniat că nu există cadrul legal pentru menţinerea