“40% dintre români au hipertensiune arterială. Este în media europeană, dar după vârsta de 60 de ani, chiar creşte. E destul de mult. Problema este că e un procent totuși mare, iar oamenii nu au grijă de ei. Mănâncă prea sărat, nu fac mișcare, sunt, majoritatea supraponderali sau chiar obezi și o parte dintre ei moștenesc un teren, care predispune la hipertensiune. Este și această variantă”, a precizat Dr. Maria Dorobanțu, președintele Societății Române de Hipertensiune, în data de 26 octombrie.
Hipertensiunea arterială este o afecțiune cronică, ce apare atunci când există o presiune ridicată a sângelui în artere. Presiunea arterială este măsurată prin mișcările sistolice și diastolice. Valoarea normală a tensiunii arteriale este, în general, sub 120/80 mmHg, 120 reprezentând valoarea tensiunii arteriale sistolice și 80 reprezentând valoarea diastolică. Putem vorbi despre hipertensiune atunci când tensiunea arterială persistă la valori mai mari sau egale cu 140/90 mmHg.
Există mai multe cauze care pot duce la această problemă de sănătate: consumul excesiv de sare, consumul ridicat de alcool, lipsa de activitate fizică, obezitatea, stresul, factorii genetici, bolile suprarenale, administrarea de medicamente anticoncepționale și calmante.
Hipertensiunea arterială poate duce la multe afecțiuni cronice precum insuficiența cardiacă, boala arterială periferică, accidente vasculare cerebrale și boli de rinichi. Există multe medicamente care sunt prescrise pentru controlul hipertensiunii arteriale. Totuși, există mai multe remedii naturale simple, fără efecte adverse, care pot ajuta la prevenirea și controlul tensiunii arteriale. Iată care sunt acestea:
Schinduf
Semințele de schinduf reprezintă cel mai eficient remediu pentru scăderea tensiunii arteriale. Pune 1-2 lingurițe de semințe de schinduf în apă clocotită și lasă-le la fiert timp d