Mulţi dintre clujenii daţi afară de Nokia au fost reintegraţi pe piaţa muncii. Aproape 1200 de persoane, din cele 1900 care au rămas fără loc muncă după ce finlandezii au oprit producţia de la Jucu, au acum un nou loc de muncă. Unii dintre cei înscrişi în proiectul "Tranziţie de la JOB la SmartJOB" se pot mândri acum că sunt proprii lor şefi, după ce şi-au deschis afaceri cu ajutorul fondurilor europene.
Proiectul, spune directorul AJOFM, le dă oamenilor care vor fi disponibilizaţi mai multă încredere în ei.
"Disponibilizații de la Nokia au făcut telefoane. Acum unii dintre ei fac lucru manual, unii lucrează la De-Longhi, unii fac masaj, unii la Bosch ...sunt sprijiniți", a menţionat Daniel Don, directorul AJOFM Cluj.
Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, o susţinătoare a proiectului, s-a declarat mulţumită de rezultate.
"Noi trebuie să demonstrăm atât românilor cât și europenilor că suntem în stare să facem proiecte de anvergură, proiecte cu finalitate foarte bună și pentru cazul de față a însemnat un procent foarte mare de angajare", a specificat Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii.
Cei mai câştigaţi sunt fosţii angajaţi ai companiei Nokia, care acum au un nou loc de muncă.
"Am dezvoltat o afacere în domeniul hand-made respectiv bijuterii, produse decorative, produse pentru diferite sărbători... Paște; ne-a ajutat foarte multe pentru că ne-a finanțat practic toată afacerea - materia primă, materialele pentru construcție", a precizat o fostă angajată a companiei.
"Pe mine m-a ajutat acest proiect după ce am rămas fără locul de muncă la Nokia; afacerea pe care noi am făcut-o este un atelier de vulcanizare; am beneficiat de 3.600 euro plus TVA", a arătat un fost angajat al Nokia.
Afacerea mea e pe creșterea oilor și a caprelor. M-a ajutat foarte mult, am primit 1.800 de euro, din care până acum mi-am cumpărat câteva oițe", a