Comisia Europeană a cerut, joi, Guvernului britanic să nu mai atace libertatea de circulaţie a lucrătorilor în cadrul UE şi mai degrabă să pună în aplicare reguli naţionale pentru a lupta împotriva abuzurilor, informeaza Mediafax.
"Libertatea de circulaţie este un drept fundamental în UE şi normele naţionale permit contracararea abuzurilor", a afirmat vicepreşedintele CE Viviane Reding, ca răspuns la declaraţiile ministrului de Interne de la Londra, Theresa May, la sosirea sa la Bruxelles, unde va participa la reuniunea miniştrilor de Interne şi ai Justiţiei din ţările membre UE.
"Participăm la această reuniune pentru a cere modificarea aplicării libertăţii de circulaţie în UE", a anunţat May. "Trebuie să fim în măsură să o frânăm atât timp cât nu suntem în măsură să evităm o imigraţie masivă", a explicat ea.
"Alte state ne susţin şi îşi exprimă preocupările faţă de abuzurile comise în numele libertăţii de circulaţie", a susţinut ministrul britanic.
"Abuzurile ucid libertatea de circulaţie şi nu trebuie să fim indolenţi", a recunoscut Reding. "Dumpingul social este o problemă şi trebuie aplicate legile care există. Problema este că adeseori aceste legi nu există decât pe hârtie", a deplâns vicepreşedintele Comisiei.
"Trebuie să mergi pe şantiere să vezi dacă muncitorii lucrează în condiţii ilegale şi atunci trebuie să recurgi la sancţiuni. Iar aceasta ţine de responsabilitatea naţională", a declarat ea.
"Nu trebuie doar să denunţi abuzurile. Dacă sunt comise abuzuri, trebuie să acţionezi pentru a le opri", a insistat ea.
"Libertatea de circulaţie este un drept şi, ca toate drepturile, el impune şi obligaţii. Nu înseamnă că oferă drept liber la sistemele sociale ale statelor membre", a amintit ea.
Normele europene sunt clare. Fiecare stat membru este liber să decidă ce prestaţii vrea să acorde şi să decidă condiţii