În cadrul protocolului de colaborare, pe care ISJ Olt l-a propus mai multor societăţi economice interesate de înfiinţarea de şcoli profesionale pe lângă liceele tehnologice din judeţ, există prevederea ca reprezentanţi ai firmelor să participe la angajarea cadrelor didactice care vor preda aici.
Felicia Man, inspectorul şcolar general, a declarat că la nivelul şcolii profesionale va exista un consiliu managerial din care vor face parte şi reprezentanţi ai agenţilor economici. Aceştia vor avea un cuvânt greu de spus în ceea ce îi priveşte pe dascălii care vor preda aici.
„Agenţii economici vor oferi sprijin pentru formarea cadrelor didactice, a inginerilor care predau disciplinele tehnologice din cadrul liceelor şi, implicit, a şcolii profesionale. Noi le oferim posibilitatea de a angaja şi de a participa la angajarea personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic prin înfiinţarea unui consiliu managerial căruia să-i fie delegate anumite competenţe de către consiliul de administraţie al şcolii. Acest consiliu managerial se va ocupa strict de managementul şcolii profesionale. Totodată, în liceul care va avea o structură şcoală profesională, unul dintre directorii adjuncţi va fi desemnat în urma dialogului cu agentul economic”, a declarat şefa ISJ.
Ea a adăugat că tot firmele care îi vor integra în piaţa muncii pe absolvenţii şcolilor profesionale vor decide şi ce materii vor învăţa aceştia pe perioada şcolarizării.
„Agenţii economici se vor implica în proiectarea curriculumului de dezvoltare locală. Adică vor spune ce materii să se predea în şcoala profesională, care să-i sprijine pe elevi să dobândească aceste competenţe necesare practicării meseriei. Perioada de şcolarizare se va scurta foarte mult, iar elevii vor putea să se integreze pe piaţa muncii imediat”, a mai spus Felicia Man.