În pământul francez au fost înmormântaţi 687 de români care şi-au sfârşit zilele în perioada prizonieratului.
La Soultzmatt, în Alsacia, există un cimitir militar unde au fost înmormântaţi 687 de soldaţi români aflaţi în prizonierat în Germania după primul război mondial.
Jurnalistul român Mircea Carp, una dintre cele mai cunoscute personalităţi care au trecut prin redacţiile Vocii Americii şi Europei Libere, a fost şi el acolo la o comemorare şi iată ce scrie: „La 9 aprilie 1924, Regele Ferdinand I, întregitorul de neam, vizitând cimitirul împreună cu Regina Maria, a refuzat să spună vreun cuvânt, ca să nu tulbure somnul celor care dorm acolo în pace, a spus el ulterior“.
Din 1982 încoace însă, liniştea în cimitirul de la Soultzmatt este „tulburată“ o dată pe an, când românii liberi vin să cinstească împreună acolo „Ziua eroilor“, astfel încât şi cei 687 de eroi, de dincolo de mormânt, să audă graiul românesc şi să audă sfânta slujbă oficiată de nu mai puţin de opt preoţi în odăjdii, părinţi veniţi din America, Germania, Anglia, Elveţia etc., între ei fiind nelipsit părintele Gheorghe Claciu-Dumitreasa, până mai ieri chinuit în temniţele comuniste în ţara robită. Cu acest prilej sunt omagiaţi şi alţii oameni chinuiţi şi pieriţi în temniţele comuniste din ţară.
Au venit, în anul 1986, la Soultzmatt, pentru prima oară, şi Regele Mihai I, împreună cu Regina Ana şi cu fiica lor, Principesa Margareta, şi, în prezenţa lor, s-a oficiat Sfânta Liturghie. Apoi, Regele Mihai I a rostit câteva cuvinte: „În acest al patrulea deceniu de pribegie, mă alătur din nou, din adâncul inimii, comemorării sacrificiului suprem dat în cele două războaie mondiale. Aici, în faţa lespezilor de la Soultzmatt, să ne amintim de cei care s-au jerfit pentru ţară şi ei trebuie să ne fie un îndemn spre strângerea rândurilor tuturor românilor în jurul tricolorului nostru. Pentru