Salariul mediu al angajaţilor români a ajuns la 1.615 lei net în luna octombrie a acestui an, în creştere cu 21% faţă de perioada similară din 2008 şi cu 4% faţă de octombrie anul trecut, arată datele publicate ieri de Institutul de Statistică.
Deşi angajatorii au încercat să îşi menţină costurile sub control şi să nu facă majorări salariale masive în ultimii ani, creşterea preţurilor şi a salariului minim pe economie au făcut ca salariul mediu să crească în această perioadă.
„Salariile mici au fost crescute la toată lumea, mai accelerat decât la restul angajaţilor, pentru că angajatorii responsabili şi-au dat seama că angajaţii nu mai pot face faţă la tot felul de cheltuieli. Numai preţul apei, de exemplu, a crescut de 2,5 ori doar din 2010 încoace, iar aceasta este prima explicaţie pentru creşterea salariului mediu“, a spus Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).
În aceeaşi perioadă, salariul minim pe economie a avut o creştere mai accelerată, de la 540 de lei brut/lună (în octombrie 2008) la 800 de lei brut pe lună în prezent, creşterea fiind de 48%. În plus, economia a pierdut peste 600.000 de locuri de muncă în criză, din care nu a reuşit să recupereze decât 100.000 de joburi în ultimii ani.
„A fost o acţiune dublă: au crescut salariile mici, dar s-au pierdut şi locuri de muncă. Sectorul construcţiilor, de exemplu, a pierdut foarte mulţi angajaţi, multe locuri de muncă au fost create în domeniul comerţului, dar tot pe salarii mici, iar creşterile salariale s-au făcut în mediul privat doar ca să acopere inflaţia“, a mai spus Pârvan.
În ceea ce priveşte evoluţia salariilor medii pe domenii în perioada octombrie 2012 – octombrie 2013, datele INS arată că salariile au crescut cu 12% în rândul funcţionarilor din administraţie (care şi-au reîntregit salariile tăiate