Dacă tot este inflaţia din România la minime istorice, în compensare ultimele săptămâni au cunoscut un alt tip de inflaţie. Este vorba despre inflaţia de bocitoare, a celor care se plâng de se cutremură pământul că vor creşte preţurile la alimente pentru români ca urmare a taxei de 30 bani introdusă în Codul Fiscal (nu în buget, domnule Preşedinte!).
Bine, dânşii uită de impactul scăderii TVA la pâine, altă componentă importantă în această construcţie de preţuri. Dar să trecem mai departe.
Pe cei convinşi de creşterea automată a preţurilor la alimente, nu vom putea să-i convingem în nici un chip. Le va intra pe o ureche şi le va ieşi pe cealaltă. Dânşii nu vor explicaţii, dânşii vor emoţii, catastrofe, nenorociri. Dar asta nu afectează în nici un fel justeţea argumentelor.
Aşa că, dincolo de nevoia de retorică dezastruoasă justificată politicianist, cred că ar fi foarte util să îi investigăm şi pe cei care, politicieni fiind, acum plâng taxa de şapte eurocenţi ca fiind cel mai mare blestem căzut peste români. Să-i judecăm, aşadar, după ce au făcut, nu după ce spun la oră fixă la televizor.
Să lăsăm cifrele să vorbească, deci.
Din ianuarie 2009 până în mai 2012, când România a avut în persoana lui Traian Băsescu şi Preşedinte, şi Premier (dovadă stă şi ceea ce a spus Curtea Constituţională în iulie 2012, cu ocazia celei de-a doua suspendări), preţul benzinei a crescut cu 77%. Al motorinei a crescut cu „doar” 58%. Repet: 77%. Repet: „doar” 58%.
Dacă nu credeţi, uitaţi graficul: evoluţia preţurilor la combustibili în România din 2000 până în 2013. Sursă europeană, specializată în analiza energetică: Europe’s Energy Portal. www.energy.eu.
Spre deosebire de guvernarea anterioară, în timpul guvernării Ponta, din mai 2012 şi până în septembrie 2013 (cele mai recente date disponibile), preţul benzinei a scăzut cu 2%. Da, e ade