Gheorghe Cojocaru: „Deşi a fost prezent la reuniunea Parteneriatului Estic de la Vilnius, preşedintele Victor Ianukovici, după cum a şi anunţat anterior, nu şi-a pus semnătura sub acordurile de asociere a Ucrainei la Uniunea Europeană, în pofida protestelor de la Kiev, orchestrate de forţele de opoziţie. Principalul motiv al acestei decizii ar fi de natură economică, Ucraina riscând să piardă enorm, în urma închiderii pieţelor şi deteriorării relaţiilor economice cu marele său vecin din răsărit.”
Europa Liberă: În consecinţă, între Ucraina şi Republica Moldova a apărut, de fapt, un hat, ca să zicem aşa. Cum poate fi caracterizată situaţia celor două state vecine, după ce, iată, Chişinăul a parafat, iar Ucraina a refuzat să semneze Acordul de Asociere?
Gheorghe Cojocaru: „Practic, odată cu parafarea acordurilor de către autorităţile de la Chişinău, şi Republica Moldova, şi Ucraina – care a parafat aceste acte importante încă anul trecut – se vor regăsi pe aceleaşi poziţii, în relaţiile lor oficiale cu Uniunea Europeană, în acest fel, realizându-se o aliniere a celor două state vecine, în raport cu comunitatea europeană. Numai că, dacă Republica Moldova se va număra printre premianţii Parteneriatului Estic, Ucraina, dimpotrivă, s-a înscris printre restanţierii clasamentului. De unde şi atitudinea diferită din partea Bruxellesului faţă de autorităţile de la Kiev şi cele de la Chişinău. Această diferenţă de atitudine nu ar trebui, bineînţeles, să provoace vreun fel de „ameţeli de pe urma succesului” responsabililor de la Chişinău, mai ales că uşa UE rămâne deschisă în faţa Ucrainei vecine.”
Europa Liberă: Prin urmare, sugeraţi că au rămas în acelaşi pluton şi Kievul, şi Chişinăul? Dar totuşi decizia Kievului de a zăbovi, cel puţin, cu semnarea acordurilor de asociere deja a indus nişte stări de spirit mai revol