Deja mașina nu mai este un lux, utilitatea sa fiind generalizată, atât în viața personală, cât și în cea profesională. |nainte, însă, de a opta pentru una dintre soluțiile de finanțare prezentate în continuare, trebuie precizat că ambele produse se supun Regulamentului 24/2011 al Băncii Naționale, care limitează perioada de rambursare a împrumuturilor destinate consumului la cinci ani.
Leasingul în lei se ieftinește
Principalul avantaj al leasingului auto este posibilitatea reducerii ratelor lunare prin opțiunea de a plăti o rată reziduală cât mai mare la terminarea contractului. |n același timp, pentru cei care au venituri suficiente, condițiile de finanțatre sunt flexibile, putând fi incluse în rata lunară atât valoarea reziduală cât șI asigurarea CASCO.
Cei care nu au venituri suficiente pentru a reuși să obțină un contract de finanțare prin leasing pe termen de maximum 5 ani, pot opta pentru o rată reziduală cât mai mare, iar cuantumul acesteia o pot refinanța printr-un credit de nevoi personale, tot de până la 5 ani.
Societățile de leasing financiar pun la dispoziție și o serie de servicii de logistică: îndeplinesc formalități vamale, procedura de înmatriculare, de radiere și asigură toate documentele necesare. Atenție însă, acestea nu sunt gratuite, fiind cuprinse între 50-200 de euro.
Unul dintre dezavantajele leasingului este acela că debitorul nu poate rambursa anticipat întreaga finanțarea mai devreme de un an, indiferent de caracteristica dobânzii, fixăși variabilă. Pe toată durata contractului, proprietarul mașinii este societatea de leasing. Schimbul de proprietate are loc după ce clientul achită toate ratele și plătește valoarea reziduală.
Relaxarea politicii monetare de către Banca Națională, prin reducerea succesivă a ratei dobânzii-cheie la 4,25%, se reflectăși în scăderea costului produselor de lea