Platforma fostei fabrici de anvelope Danubiana din Popeşti Leordeni este repopulată. De această dată, este vorba despre prima fabrică de reciclare a sticlei GreenGlass Recycling. Aparent, investiţia nu este impresionantă, dar având în vedere că poate dezvolta pe orizontală mai multe locuri de muncă, economii de materii prime, o reducere a consumului de energie şi a emisiilor de bioxid de carbon se poate spune că este o afacere cu deşeuri de milioane.
GreenGlass Recycling este cea mai modernă fabrică de reciclare a sticlei din Europa de Est şi cea de-a treia din Europa, după Germania şi Irlanda, specializată pe reciclarea deşeurilor din sticlă. Investiţia este de 4 milioane de euro, iar tehnologia adusă din Irlanda, ţară considerată drept cel mai important reciclator de sticlă, este de ultimă generaţie. De altfel, Irlanda face parte şi din structura acţionariatului, după Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), care este acţionarul principal, şi Global Finance, investitor de portofoliu. În acţionariat a mai intrat şi o fabrică din Taiwan, specializată pe reciclarea deşeurilor electronice.
Capacitatea anuală de procesare a noii fabrici este de 110.000 de tone deşeuri de sticlă, ceea ce înseamnă că poate recicla sticla din toată Capitala în doar 7 zile.
Piaţa sticlei reciclate este în formare
„În România, cantitatea monitorizată de sticlă pusă anual pe piaţă sub forma ambalajelor este de aproximativ 200.000 de tone, la care se adaugă o cantitate nemonitorizată de peste 300.000 de tone de sticlă plată folosită în construcţii, precum şi cantităţi importante de sticlă provenită din industria auto. Vorbim de un material din ce în ce mai folosit în diverse industrii, dar care a rămas pe ultimul loc în ceea ce priveşte reciclarea”, a declarat Constantin Damov, cofondator GreenGlass Recycling.
Obiectivul de reciclare a deşeurilor de