Greva generală din sistemul de învăţământ, care ar fi trebuit să înceapă luni, 9 decembrie, a fost amânată până în semestrul al II-lea. Potrivit unui comunicat al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, motivul amânării ar fi timpul prea scurt avut la dispoziţie pentru consultarea membrilor de sindicat, însă sindicaliştii sălăjeni spun că la mijloc al fi şi alte aspecte.
Federația SindicatelorLibere din Învățământ a început în 25 noiembrie un referendum de consultare a membrilor de sindicat, prin care aceștia erau chemaţi să-și exprime opțiunea privind declanşarea grevei generale începând cu data de 9 decembrie, dată la care, dacă lucrurile ar fi decurs normal din punct de vedere politic, ar fi trebuit să intre în dezbaterea Plenului Parlamentului proiectul bugetului de stat pe anul 2014. Între timp, parlamentarii au devansat acest termen, Legea Bugetului de Stat pe anul 2014 fiind adoptată deja.
Reprezentanţii FSLI susţin că, având în vedere timpul scurt pe care l-au avut la dispoziție sindicatele afiliate pentru a-i consulta pe toți cei 173.000 de membri, nu s-a reușit consultarea în integralitate a tuturor. Având în vedere că o grevă generală se poate declanșa dacă cel puțin 50 la sută din totalul membrilor de sindicat își exprimă opțiunea pentru această formă de protest, se impune ca greva generală să se amâne – anunţă conducerea FSLI. Protestul se amână, potrivit sindicaliştilor, până în semestrul al II-lea al acestui an şcolar.
Pe de altă parte, preşedintele Ligii Sindicatelor din Învăţământ Sălaj, Eusebiu Lehene, susţine că amânarea protestului are şi un alt fundament. Este vorba despre o modificare legislativă din 2011, potrivit căreia pe perioada grevei generale participanţilor li se suspendă toate drepturile, cu excepţia celor referitoare la asigurările sociale de sănătate. Una dintre consecinţe este faptul că, pe perioada grev