România nu se afla in cel mai confortabil moment politic al său (Revista 22)
Cristian Câmpeanu consemneaza in „România liberă” vizita secretarului de stat american John Kerry la Chisinau, care a avut loc la numai cateva ore dupa ce ministrul rus de externe Serghei Lavrov ridica degetul mustrator împotriva „intervenţiei externe” a Occidentului, la reuniunea NATO-Rusia. In aceste conditii, turneul în Europa şi Orientul Mijlociu al secretarului de stat Kerry capata o semnificatie aparte, iar deplasarea la statiunea viticola Cricova una de-a dreptul simbolica. Articolul pomeneste si declaratiile facute miercuri la Chisinau de presedintele Senatului României, Crin Antonescu, care a tinut sa argumenteze o pozitie diametral opusa de cea a presedintelui Traian Basescu.
Intr-un interviu acordat publicatiei „Timpul”, Antonescu a apreciat ca ideea unirii Republicii Moldova cu România, avansata de Presedintele Basescu, echivaleaza cu ”a trambita vorbe mari si fara greutate, care sună frumos, dar înşelător şi mincinos”. ”Eu nu pot vinde iluzii”, au fost cuvintele lui Antonescu.
Ioana-Ene Dogioiu publica pe site-ul Ziare.com un interviu cu sociologul Petru Negura, lector la Universitatea Pedagogica de Stat din Chisinau, de asemenea referitor la tema unirii. Petru Negură considera ca sondajele de opinie nu prezinta realitatea. Procentul celor care se opun unirii cu Romania poate fi cu mult mai mare, de circa 95%, asa cum arata de pilda datele Institutului Gallup. In orice caz, citam, ”oricare ar fi cauzele acestei atitudini, unificarea R. Moldova cu Romania este departe de a fi un proiect capabil sa unifice societatea moldoveneasca pe interior”.
In „Adevărul”, Marius Vacarelu publica un text intitulat ”Ucraina isi schimba istoria”. Autorul spune ca ucrainerii care au acum 40-45 de ani stiu foarte bine ca situatia tarii lor nu poat