Grupul parlamentar al PSD a transmis, pe 20 noiembrie, un proiect de lege către Birourile reunite ale Parlamentului, care aparent are simplul rol de a modifica statutul senatorilor şi deputaţilor. Însă, în esenţă, aleşii vor să iasă de sub jurisdicţia Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI).
Proiectul de lege este semnat atât de liderii Puterii, cât şi de parlamentarii Opoziţiei, printre care toţi liderii de grupuri parlamentare. Concret, articolul 12 din proiect prevede următoarele: ,, Sfera incompatibilităţilor, a conflictelor de interese, a interdicţiilor şi a abaterilor disciplinare parlamentare, procedurile în materie disciplinară şi aplicarea sancţiunilor sunt cele stabilite exclusiv prin cap. IV şi XI din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor“.
Capitolul IV din statutul aleşilor, menţionat mai sus, enumeră situaţiile în care un parlamentar poate fi incompatibil, cu precizarea că aceştia trebuie să-şi declare singuri starea de incompatibilitate. „Orice stare de incompatibilitate survenită în timpul exercitării mandatului de parlamentar trebuie adusă la cunoştinţa Biroului permanent al Camerei, în scris şi în termen de 30 de zile de la data intervenirii acesteia“, se arată în regulament, fără a fi menţionată sancţiunea.
De fapt, aleşii încearcă să fenteze anchetele ANI şi ale Parchetului, pentru că Legea Statutului prevede că parlamentarii pot fi sancţionaţi administrativ doar de către comisiile parlamentare, fără nici o referire la sfera penală. Conform expunerii de motive, aleşii au încercat, prin această metodă, să „consolideze încrederea cetăţenilor“ faţă de Legislativ.
ANI: NE ÎNCALCĂ FLAGRANT COMPETENŢELE
Într-un punct de vedere transmis Parlamentului, ANI critică vehement găselniţa aleşilor. „O eventuală adoptare a proiectului ar presupune o substituire a Agenţiei Naţionale de Integritate de către Parl