Tipul de majoritate necesar pentru adoptarea unui act sau a unei decizii a fost stabilit în Legea fundamentală atunci când acest lucru a fost apreciat ca necesar, arată Curtea Constituțională a României (CCR) în motivarea deciziei referitoare la modificarea Legii referendumului prin care pragul de participare a fost redus la 30% din alegătorii înscriși în liste, informeaza Agerpres.
CITITI SI: CCR respinge sesizarea preşedintelui Băsescu: Cvorumul la referendum va fi de 30%
CCR a publicat joi pe site-ul instituției motivarea deciziei din 14 noiembrie prin care a respins ca neîntemeiată obiecția de neconstituționalitate formulată de președintele României și prin care a constatat că dispozițiile Legii pentru modificarea și completarea Legii 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului sunt constituționale, în raport cu criticile formulate.
Curtea arată că actul normativ, în aceeași redactare de principiu, a mai fost supus controlului și că prin decizia din 26 iunie a fost respinsă ca neîntemeiată obiecția deputaților PDL, UDMR, PP-DD, constatând că dispozițiile sunt constituționale în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii.
CITITI SI: Traian Basescu anunta ca sa gandeste sa ATACE a DOUA oara la CCR pragul de 30% la referendum
"Din analiza textelor constituționale în vigoare și a actelor internaționale în materie, Curtea a constatat că prevederile din Constituție nu dispun expres cu privire la un anumit prag de participare la vot. Curtea nu a identificat vreun text care să impună ori să recomande un cvorum de participare la referendum, toate dispozițiile constituționale făcând referire la stabilitatea legislației electorale, inclusiv cea cu privire la referendum. Prin urmare, a conchis Curtea, 'reglementarea sau modificarea