Limba de stat a Republicii Moldova este limba română. O decizie în acest sens a fost exprimată astăzi de preşedintele Curţii Contituţionale, Alexandru Tănase.
Potrivit CC, limba română şi cea moldovenească sunt identice, însă textul Declaraţiei de Independenţă, unde este menţionată limba română, prevalează în raport cu textului Constituţiei unde este menţionată limba moldovenească. "Declaraţia de Independenţă constituie fundamentul juridic şi politic al Constituţiei, astfel încât nici o prevedere a acesteia din urmă nu poate depăşi cadrul Declaraţiei de Independenţă. Astfel, Curtea a conchis că, în cazul existenţei unor divergenţe între textul Declaraţiei de Independenţă şi textul Constituţiei, textul constituţional primar al Declaraţiei de Independenţă prevalează", se menţionează în decizie.
"Decizia este definitivă, nu poatre fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial", a subliniat Alexandru Tănase.
Publika.md aminteşte că astăzi, Curtea Constituţională a examinat două sesizări privind interpretarea articolului 13 din Legea Supremă, care se referă la limba oficială a ţării. Una dintre sesizări a fost depusă de către deputatul liberal-reformator Ana Guţu, iar cealaltă este semnată de liberalii lui Mihai Ghimpu.
Sursa: publika.md.
Cuvinte cheie:republica moldova, limba de stat, curtea constitutionala
Limba de stat a Republicii Moldova este limba română. O decizie în acest sens a fost exprimată astăzi de preşedintele Curţii Contituţionale, Alexandru Tănase.
Potrivit CC, limba română şi cea moldovenească sunt identice, însă textul Declaraţiei de Independenţă, unde este menţionată limba română, prevalează în raport cu textului Constituţiei unde este menţionată limba moldovenească. "Declaraţia de Independenţă constituie fundamentul juridic şi politic al Constituţiei,