Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) a inclus joi gastronomia tradiţională japoneză, 'washoku', pe Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii, decizie pe care autorităţile nipone au salutat-o cu speranţa că va ajuta la potenţarea turismului şi a exporturilor de alimente, potrivit EFE.
Comitetul interguvernamental UNESCO a aprobat înscrierea 'washoku' în cursul reuniunii de la Baku (Azerbaidjan), apreciind, printre altele, tradiţia respectului faţă de natură.
'Suntem realmente fericiţi. Ne-ar plăcea să transmitem în continuare cultura culinară japoneză generaţiilor viitoare', a spus premierul nipon, Shinzo Abe, într-un comunicat. 'Ne-ar plăcea, de asemenea, să ne străduim mai mult pentru ca oamenii din afara Japoniei să aprecieze calităţile 'washoku'', a adăugat premierul.
Guvernul nipon a propus înregistrarea gastronomiei tradiţionale japoneze pe lista UNESCO în 2012 în urma campaniei iniţiate de Academia Culinară Japoneză, organizaţie non-profit formată în special din 'chefs' din Kyoto, fostă capitală imperială a ţării. În propunerea sa, intitulată 'Washoku - cultura culinară tradiţională a japonezilor', guvernul a evidenţiat 'marea diversitate' a mâncărurilor.
Până în prezent, UNESCO înregistrase gastronomia tradiţională mexicană, dieta mediteraneană din ţări ca Spania şi Italia, gastronomia franceză şi 'keskek', care se serveşte în regiuni din Turcia, Grecia sau Iran, aminteşte sursa citată. (Agerpres)
Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) a inclus joi gastronomia tradiţională japoneză, 'washoku', pe Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii, decizie pe care autorităţile nipone au salutat-o cu speranţa că va ajuta la potenţarea turismului şi a exporturilor de alimente, potrivit EFE.
Comitetul interguvernamental UNESCO a aprobat înscri