Obiceiul venirii lui Moş Nicolae în noaptea de 5 spre 6 decembrie este unul extrem de răspândit în ţara noastră. Micuţii care îşi aşteaptă darurile se tem cel mai tare de nuieluşa pe care o pot găsi în ghete, dacă nu au fost cuminţi pe parcursul anului.
În noaptea de 5 spre 6 decembrie Moş Nicolae vine la geamuri şi vede copiii care dorm şi sunt cuminţi, lăsându-le în ghete dulciuri şi alte daruri „mici”. Copiii cuminţi primesc dulciuri şi jucării, iar cei răi câte o nuieluşă. „Sfântul Nicolae este unul dintre numele cele mai îndrăgite şi mai răspândite. Cine primeşte în această seară o nuieluşe de măr şi o pune în apă, iar după o perioadă înfloreşte este semn bun: greşelile au fost iertate, după cum spun tradiţiile populare”, a spus Toma Rădulescu, istoric.
Micuţii îşi pregătesc ghetele
În tradiţia românească, Moş Nicolae are alte atribuţii decât cele ale sfântului. „Moş Nicolae vine pe un cal alb, iar în această seară o să îmi aducă un joc lego şi multe dulciuri. Eu am fost cuminte şi mi-am ascultat părinţii. Mie nu mi-a adus niciodată un băţ. În seara această o să îmi pregătesc două perechi de ghetuţe”, a spus Alexandru în vârstă de 7 ani.
Obiceiurile de Sfântul Nicolae nu sunt foarte numeroase: se serbează pentru ajutor la boli şi mai ales lovituri, se fac praznice pentru morţii care au murit brusc, iar fetele fac rugăciuni pentru noroc în căsătorie. Ziua de Sfântul Nicolae ne arată şi cum va fi vremea pe timpul iernii.
Potrivit tradiţiei populare, în ziua de San-Nicoară, sau Sanmicoară, dracii pătrund în mori şi îi aruncă pe morari în ape sau dau prilej la stricăciuni în moară. Pentru a ţine departe diavolii, se făceau slujbe şi praznice de sfinţire ale morilor.