Greva generală din învăţământ a fost amânată pentru semestrul al doilea al anului şcolar în curs. Anunţul a fost făcut, în cursul zilei de joi, 5 decembrie, de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI). Săptămâna viitoare vor fi analizate toate variantele de protest. După cum a explicat Eusebiu Lehene, preşedintele FSLI Sălaj, printre formele de protest luate în calcul se numără neîncheierea situaţiei şcolare a elevilor, adică notele nu vor fi trecute în catalog, precum şi alte variante de boicotare a sfârşitului de an şcolar.
Decizia a fost luată în urma unui referendum de consultare a membrilor de sindicat, demarat în 25 noiembrie, prin care aceştia sã-şi exprime opţiunea privind greva generalã începând cu data de 9 decembrie, dată la care, dacã lucrurile ar fi decurs normal din punct de vedere politic, ar fi trebuit sã intre în dezbaterea Plenului Parlamentului proiectul bugetului de stat pe anul 2014. Însă, scandalul politic la nivel înalt generat tocmai de acest proiect de lege a condus la adoptarea, în mod nejustificat, a Legii Bugetului de Stat pe anul 2014, dupã mai puţin de 20 de ore de dezbatere în Parlament.
“Conform datelor primite de la sindicatele afiliate, din cei aproximativ 70 la sută din membrii consultaţi, aproximativ 50 la sută au optat pentru declanşarea grevei generale. Având în vedere timpul scurt pe care l-au avut la dispoziţie sindicatele afiliate pentru a-i consulta pe toţi cei 173.000 de membri, nu s-a reuşit consultarea în integralitate a tuturor acestora.Ţinând cont de cele prezentate mai sus şi având în vedere cã o grevã generalã se poate declanşa dacã cel puţin 50 la sută din totalul membrilor de sindicat îşi exprimã opţiunea pentru aceastã formã de protest, se impune ca greva generalã sã se amâne”, au precizat reprezentanţii FSLI.
Unul dintre motivele pentru care procentul cadrelor didactice care au opta