Din șomeri au devenit antreprenori. Zeci de angajați disponibilizați de la fabrica Nokia din Cluj au profitat de fondurile europene și și-au deschis propriile afaceri de succes. Acum, proaspeții patroni de firme îi îndeamnă și pe alți șomeri să le urmeze exemplul.
Cu cei 1.800 de euro primiţi din fonduri europene, Viorica Costea a pus pe picioare o mică fermă în care produce lactate și brânzeturi pe care le vine apoi la diverse târguri. Femeia recunoaște că momentul concedierii a fost unul dificil pentru ea, dar afacerea a ajutat-o să treacă peste greutăți.
„Am cumpărat ceva oi şi am început o mică afacere pentru familie, pentru noi. Vă daţi seama că am avut un servici şi un salariu stabil, care venea lunar. În momentul în care nu am mai avut nimica a trebuit să facem ceva pentru că nu ai din ce să trăieşti”, spune Viorica Costea.
Femeia are şi un sfat pentru cei care încă sunt în căutarea unui loc de muncă. „Eu îi sfătuiesc să înceapă o mică afacere cu vaci, oi, porci, orice, numai să facă ceva să nu stea că nu pică din cer nimica”, spune Viorica.
Cu aceleași prombleme s-a confruntat şi Gabriel Sfehiş. Din șomer, el a devenit patronul unei firme care organizează evenimente.
„Oferim servicii de orice gen pentru evenimente publice şi private. Dj, sonorizare, pot să fac şi conferinţe”, spune Gabriel Sfehiş.
În total, peste 60 de șomeri de la Nokia au beneficiat de fondurile europene destinate lor în cadrul proiectului „Centrul de Tranziţie de la JOB la SmartJOB”.
„Au fost kituri la cheie, în sensul că le-am oferit persoanelor tot ceea ce au avut nevoie pentru a duce la îndeplinire o astfel de activitate, inclusiv au urmat un curs. Tot ce este important este ca omul să redevină activ, să fie un om cu venituri, un om care plăteşte contribuţii şi taxe la bugetul de stat”, a delcarat
Daniel Don, directorul Agenţiei Judeţene pentru O