* Comisia cere renegocierea acordurilor cu Gazprom pentru South Stream, deoarece nu respectă legislaţia europeană
* Rusia susţine că gazoductul este guvernat de legislaţia internaţională
* Construcţia South Stream nu va fi stopată de CE
* România poate face faţă unei eventuale sistări a livrărilor de gaze din Rusia
Reprezentanţii Comisiei Europene au anunţat, miercuri, că acordurile bilaterale încheiate între Rusia, Bulgaria, Serbia, Ungaria, Grecia, Slovenia, Croaţia şi Austria pentru construcţia gazoductului South Stream încalcă legislaţia UE şi trebuie renegociate de la zero. Aceste acorduri nu sunt de dată recentă, iar construcţia gazoductului a început în unele ţări partenere.
Anunţul UE vine în contextul în care Ucraina nu a semnat, recent, un acord de asociere cu UE suspendând negocierile pentru a se orienta către Rusia. Ucraina este o rută-cheie în transportul gazelor naturale către UE. Rusia, care asigură 60% din nevoile de gaze naturale din Ucraina, a ameninţat cu măsuri în cazul semnării acordului, oferindu-i ca alternativă calitatea de membru în uniunea vamală cu Belarus şi Kazahstan.
Multe ţări din Centrul şi Estul Europei au un grad mare de dependenţă de importurile de gaze din Rusia şi au îngheţat de frig de două ori din 2006 până în prezent, când Rusia a sistat livrările de gaze pe fondul unor conflicte cu Ucraina.
România este dependentă doar într-o proporţie de 20% de importurile de gaze din Rusia, care vin pe teritoriul ucrainean. Potrivit unor surse din piaţă, pe fondul scăderii consumului din acest an, ţara noastră ar putea face faţă la limită unei eventuale sistări a importurilor dacă este închisă alimentarea cu gaze a marilor consumatori întreruptibili (n.r. autorităţile au mai luat astfel de decizii când am traversat ierni grele, iar gazul nu a fost suficient pentru asigurarea încălzirii).
@N_P