Miniștrii justiției din Danemarca și Suedia, susținători tradiționali ai României și Bulgariei pentru aderarea la Schengen, și-au reafirmat joi, la sosirea la Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI), poziția de susținere, deși în cazul Suediei cu unele rezerve, informeaza Agerpres.
Ministrul justiției din Suedia, Beatrice Ask, a afirmat că țara pe care o reprezintă apreciază că România și Bulgaria îndeplinesc criteriile de aderare, adăugând însă că 'există încă preocupări ale unor state membre și trebuie să respectăm acest lucru'. 'Este pur și simplu prea devreme, trebuie să discutăm mai mult', a mai spus Beatrice Ask.
CITITI SI: Consiliul JAI discuta JOI dosarului Schengen. Poziţia Olandei este neschimbată/ Swoboda: NU sunt foarte optimist
O abordare mai clară din acest punct de vedere a avut ministrul justiției din Danemarca, Morten Bodskov. 'Poziția Danemarcei este foarte clară, că atunci când toate criteriile au fost îndeplinite accesul este justificat. Este adevărat că există unele discuții asupra acestei chestiuni și le vom avea și la întrevederea de astăzi', a declarat el. Întrebat dacă este corect ca unele țări să blocheze aderarea Bulgariei și României la Schengen, Morten Bodskov a răspuns: 'Ține de fiecare țară să-și stabilească poziția și poziția Danemarcei este foarte clară asupra acestui aspect'.
Chestiunea aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen va figura pe agenda Consiliului JAI ca discuție și nu ca decizie, cum s-a întâmplat și la reuniunea miniștrilor de interne din martie.
CITITI SI:OFICIAL. Decizia pe Schengen, AMÂNATĂ la cererea Germaniei, Finlandei şi Olandei
Conform unor surse din Consiliul UE, punctul de pe agenda finală a JAI este formulat la fel ca în cea provizorie — 'proiect de decizie a Consiliului privind cadrul legislativ necesar aplicării integrale a dispozițiilor acq