Organizaţia pentru apărarea drepturilor omului Amnesty International a publicat astăzi noi imagini din satelit ale lagărelor de muncă din Coreea de Nord, precum şi mărturii ale unor foşti deţinuţi care vorbesc despre abuzuri şi execuţii în aceste lagăre. Sursa: Amnesty.org
Coreea de Nord a dezminţit existenţa lagărelor de muncă pentru deţinuţii politici, dar potrivit unor estimări făcute de surse independente, între 100.000 şi 200.000 de persoane, inclusiv copii, sunt deţinute în aceste locuri în condiţii dificile. Mulți dintre deținuți sunt membri ai familiilor celor care sunt de fapt acuzați de diferite delicte împotriva regimului, victime ale așa-numitei „pedepse colective”.
Imaginile din tabăra 15 (sudul ţării) şi din tabăra 16 (nord) au fost făcute între 2011 şi 2013. Cele din tabăra 16 (care se întinde pe aproximativ 560 km2, de trei ori cât suprafața capitalei americane, şi are 20.000 de deţinuţi) arată “prezenţa de noi aşezări, ceea ce indică o uşoară creştere a numărului de deţinuţi", menţionează AI.
Imaginile pun de asemenea în evidenţă “o activitate economică substanţială, în special legată de exploatarea minieră, forestieră şi agricolă" precum şi de extinderea unei zone industriale. Aproximativ 40 de clădiri care erau folosite ca adăpost au fost demolate din 2011 în tabăra 15, de pe o zonă de 370 km2, la aproximativ 120 km de capitala Phenian.
În raportul său, Amnesty International denunţă abuzurile comise în aceste tabere de deţinuţi pe baza mărturiilor foştilor deţinuţi sau ale gardienilor. O comisie de anchetă a ONU privind încălcarea drepturilor omului în Coreea de Nord va prezenta raportul său final în Consiliul ONU pentru drepturile omului în martie 2014.
Un fost gardian al taberei 16 din anii '80 până în anii '90, identificat sub numele de Lee, a dezvăluit AI metodele utilizate pentru executarea priz