Unul dintre cei mai populari sfinţi ai ortodoxismului are o importanţă deosebită în imaginarul copiilor, care-şi pregătesc cu grijă în această seară ghetuţele pentru cadouri.
Sărbătoarea de Sf. Nicolae este una dintre cele mai frumoase şi mai aşteptate ale ortodoxismului, în special de către copii.
Copii îşi pregătesc cu atenţie încălţările, iar cei cuminţi primesc noaptea, după ce adorm, dulciuri, în vreme ce copii neascultători se aleg cu o nuieluşă. Cele două extreme îşi au rădăcinile în legendele păstrate în timp referitoare la viaţa Sfântului Nicolae.
Pe cât este de iubit de cei mici, pe atât este de dur. Se spune că, în timpul vieţii, a împărţit mai multe pedepse decât daruri. Un episod popular referitor la Sfântul Nicolae este acela potrivit căruia a strecurat noaptea, în casa unui om sărman, o pungă de galbeni, cu care cele trei fete ale omului au putut să-şi construiască o zestre considerabilă şi să se căsătorească cu cine au vrut.
Tradiţia ortodoxă îl plasează pe Sfântul Ierarh Nicolae în secolele III-IV d. Hr., pe vremea împăraţilor Diocliţian şi Maximilian (284-305)- Prin viaţa exemplară trăită a devenit mai întâi ierarh şi apoi sfânt.
Legendele spun că Nicolae era cel mai mic dintre cei opt copii al unei familii din Patara, în Asia Mică. Când a împlinit zece ani, Nicolae, dorindu-şi foarte mult o pereche de ghete, a trimis o scrisoare către Dumnezeu. Omul responsabil cu trimiterea corespondenţei a păstrat câteva zile scrisoarea, neştiind unde s-o expedieze. În cele din urmă, superiorul său a decis, într-o noapte de început de decembrie, să-i cumpere ghetele copilului şi i le-a strecurat noaptea pe fereastră.
Astfel s-a născut credinţa nestrămutată în Dumnezeu a copilului Nicolae, care a promis atunci să-şi dedice viaţa ajutorării altor copii nevoiaşi. "Sf. Nicolae e milostiv faţă de săraci, ajută văduvele şi orfanii şi