Horia C. Matei este de formaţie istoric, un împătimit al enciclopedisticii, domeniu pe care nu l-a abandonat niciodată. A fost redactor la Editura Enciclopedică, director al direcţiei Carte din Ministerul Culturii după 1989, iar din 1994, conduce Editura Meronia din Bucureşti, specializată în publicarea de literatura enciclopedică. Este autorul mai multor sinteze enciclopedice, între care O istorie a Romei Antice, Civilizaţiiile Orientului antic, Enciclopedia Antichităţii, Enciclopedie de istorieuniversală. A elaborat articole despre România pentru o serie de enciclopedii germane – Meyers Enzyklopädisches Lexikon, Brockhaus Enzyklopädie, Bertelsmann Lexikon – , a fost consultantul de specialitate pentru ediţia română a Enciclopediei ilustrate de istorie universală Reader’s Digest.
- Domnule Horia C. Matei, Editura Meronia pe care o conduceţi de două decenii este una dintre puţinele de la noi care şi-au fixat programatic publicarea de dicţionare şi enciclopedii. Ediţiile succesive – 12 pentru Enciclopedia statelor lumii, 6 pentru Enciclopedia Antichităţii reflectă interesul trezit la public. Probabil că sunteţi unul dintre puţinii care ne pot spune ce înseamnă literatura enciclopedică şi care este rolul ei în societate.
- Literatura enciclopedică s-a cristalizat ca domeniu distinct la începutul epocii moderne, în momentul când societatea europeană a simţit nevoia ordonării şi sistematizării informaţiei tot mai bogate acumulate în diferitele domenii, în paralel cu impulsul ierarhizării acesteia, dar şi al stabilirii de punţi de comunicare între diverse sectoare ale ştiinţei şi culturii. Încercări timide în acest sens întâlnim încă din Antichitate şi Renaştere, secolul XVIII constituie însă data naşterii acestui capitol distinct al civilizaţiei Gutenberg. Nu întâmplător apariţia primelor mari enciclopedii universale, ordonate alfabetic, în zeci d