În 2005, preşedintele Rusiei Vladimir Putin se lamenta că „prăbuşirea URSS este cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului XX“. Acum, Putin duce un război diplomatic, economic şi comercial pentru reîntregirea Uniunii Sovietice şi extinderea sferei de influenţă a Rusiei în Europa în care se foloseşte de toate armele pe care le are, de la energie la trupe de ocupaţie, şi a reuşit să împingă UE în defensivă. Dacă Putin câştigă, UE pierde accesul la o regiune cu economii tinere. Deocamdată UE este ocupată să reteze tentaculele cu care Rusia cuprinde Europa.
Într-unul dintre cele mai clare semne despre intenţiile Rusiei, la cea mai recentă reuniune NATO-Rusia, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a cerut celorlalte state să nu intervină în Ucraina. Aici, la Kiev, sute de mii de manifestanţi protestează împotriva încălcării drepturilor civile şi a deciziei guvernului de a renunţa la semnarea unui acord de comerţ liber cu UE. Însă de lupta lor depinde succesul lui Putin în a extinde influenţa economică a Rusiei asupra fostelor republici sovietice, pe care vrea să le includă într-o uniune vamală în care va fi jucătorul dominant, a explicat pentru Bloomberg Tim Ash, economist-şef la Standard Bank Group.
„Pentru Putin, Ucraina este marele meci cu UE, premiul cel mare. Apropierea acesteia ar recrea o parte mare din URSS în zona de influenţă comercială a Rusiei“, a spus Ash.
Putin se foloseşte de resursele energetice ale ţării pentru a lega de Rusia Ucraina, Armenia, Kazahstan şi Belarus, după două decenii de avans al Occidentului în regiune. Ucraina, teritoriul de tranzit a jumătate din livrările de gaze către Europa ale grupului rus Gazprom, este dependentă energetic pe gazul scump pe care i-l vinde Rusia şi depinde de indulgenţa Moscovei în reducerea preţurilor pentru a evita colapsul financiar. Preşedintele Ucrainei Viktor Ianukovic