Sub pretextul întocmirii unui cod de conduită, aleşii încearcă să lase Agenţia Naţională de Integritate fără una dintre cele mai temute arme. Este vorba de interdicţia de a mai ocupa vreo funcţie ori demnitate publică dacă parlamentarul a fost găsit în conflict de interese sau incompatibilitate.
Proiectul aşa-numi-tului Cod de conduită al senatorilor şi deputaţilor a fost depus pe 3 decembrie la Senat şi poartă semnătura liderilor de grup de la toate partidele: deputaţii Bogdan Ciucă (PC), Daniel Fenechiu (PP-DD), Mate Andras-Levente (UDMR), Ma-rian Neacşu (PSD), Varujan Pambuccian (minori-tăţile naţionale), George Scutaru (PNL), Mircea Toader (PDL), precum şi senatorii Ilie Sârbu (PSD), Puiu Haşotti (PNL), Marko Bela (UDMR), Dumitru Pelican (PC), Cristian Rădulescu (PDL) şi Haralambie Vochiţoiu (PP-DD). Deci, consens total între putere şi opoziţie!
Sub pretextul completării cadrului legislativ actual cu un cod de conduită pentru aleşi, iniţiatorii doresc, de fapt, ca aleşii să scape de ANI şi de legile care prevăd sancţiuni pentru ei atunci când se află în conflict de interese sau în incompatibilitate. Totul frumos ambalat, sub deviza „respectării reputa-ţiei Parlamentului României“ şi a „protejării şi consolidării încrederii cetăţenilor faţă de instituţia Parlamentului“.
Cum dispar sancţiunile
Potrivit proiectului depus, incompatibilităţile şi conflictele de interese ar urma să fie reglementate în cazul parlamentarilor „exclusiv“ de Statutul depu-taţilor şi senatorilor. Or, asta înseamnă că nici nu s-ar mai putea pune problema vreunei incompatibilităţi, în con-diţiile în care Statutul stabileşte calea de urmat doar în cazul încălcării prevederilor referitoare la conflictul de interese. În plus, cea mai dură sancţiune prevăzută de Statutul senatorilor şi depu-taţilor este avertismentul scris. Cu alte cuvinte, aleşii noştri ar scăpa, odată in