Ofiţerii de la Combaterea Criminalităţii Organizate din Bucureşti şi Craiova, coordonaţi de procurorii DIICOT din Capitală, au făcut, miercuri, 40 de percheziţii domiciliare în Craiova, Bucureşti, Alexandria şi Zimnicea, dar şi pe raza judeţelor Constanţa şi Teleorman, acţiunea oamenilor legii vizând două grupări infracţionale.
Potrivit anchetatorilor, o grupare formată din 23 de persoane se ocupa cu înşelăciuni prin intermediul internetului, dar şi fraudă informatică şi fals informatic. Suspecţii sunt acuzaţi că au indus în eroare sute de cumpărători on-line de pe paginile de internet www.cars.com şi www.craigslist.com. Învinuiţii foloseau o metodă destul de veche de a înşela cumpărătorii, majoritatea lor fiind cetăţeni americani: postau anunţuri fictive de vânzare a unor bunuri inexistente şi comunicau informaţii eronate cumpărătorilor, cum ar fi modalitatea de achiziţie, modul de plată şi identitatea vânzătorului. Aceiaşi suspecţi le transmiteau victimelor facturi fictive din care rezulta realitatea tranzacţiilor întreprinse fraudulos. Vânzările fictive de bunuri s-au făcut cu ajutorul unor complici aflaţi pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, care se ocupau cu ridicarea sumelor de bani şi trimiterea lor în România. Sumele de bani ridicate şi trimise în România reprezintă între 40% şi 60% din banii încasaţi pe teritoriul SUA, sume care au fost împărţite în România între membrii grupării infracţionale. Banii erau ridicaţi de „săgeţi“, care erau coordonate direct de liderii grupării infracţionale. Procurorii DIICOT estimează prejudiciul adus în acest fel cetăţenilor americani la aproximativ două milioane de euro. Din Craiova a fost ridicată şi dusă la audieri o femeie, suspectată că face parte din acest grup infracţional.
A doua grupare infracţională organizată, formată din 13 persoane, se ocupa cu comiterea de infracţiuni informatice, mai exact