In mai putin de o luna, restrictiile pe piata muncii vor fi ridicate pentru romani si bulgari in 10 state europene. Aceasta situatie a starnit cele mai aprinse controverse in Marea Britanie, iar pentru a lua pulsul evenimentelor, un reporter BBC a strabatut tara noastra.
De la 1 ianuarie 2014, noi si vecinii din sud vom putea munci oriunde in Europa, inclusiv in Marea Britanie, Spania si Germania. Totusi, de teama unui aflux prea mare, seful Guvernului de la Londra, David Cameron, doreste sa inaspreasca legislatia privind acordarea ajutoarelor sociale pentru imigranti.
In plus, Guvernul de la Londra nu are date clare privind cati romani si bulgari se vor muta acolo.
In aceste conditii, studenta engleza in varsta de 20 de ani, pe numele sau Jade Worrall, a calatorit in Romania pentru a afla tot mai multe lucruri despre traiul in tara noastra, intr-un reportaj realizat pentru BBC.
Ea si-a exprimat ingrijorarea fata de competitia pentru locuri de munca din Marea Britanie si a mentionat ca a asistat la transformarea totala a unor locuri dupa sosirea imigrantilor.
"Nu sunt rasista, insa pe drumul de la apartamentul meu pana in centrul orasului nu am auzit nicio conversatie in limba engleza. Daca oamenii vor veni aici, atunci vor fi mai multi care vor avea nevoie de asistenta medicala in spitale, va fi nevoie de mai multe scoli si totul va fi mai aglomerat", a marturisit Jade Worrall.
BBC: De ce pleaca tinerii din Romania (Video)
Ce spun romanii
In periplul sau prin Romania, ea a stat de vorba cu Cosmin Toma, in varsta de 24 de ani. Tanarul planuieste sa se mute la matusa sa, care locuieste in Bristol, si sa inceapa sa isi caute de munca in domeniul IT. O slujba de acest gen in Focsani este platita cu 150 de lire sterline pe luna, asta daca va reusi sa gaseasca una.
El