De aceeaşi vârstă cu oraşul Călăraşi, dacă nu chiar mai veche, de vreme ce exista la 1630, catedrala Sfântul Ierarh Nicolae, a mai fost cunoscută şi sub numele de biserica Adormirea Maicii Precistei. Din documentele aflate la parohie, reiese că biserica a fost construită la vremea sa, pe moşia epitropiei Colţea din Bucureşti.
Biserica are o vechime de peste 300 de ani, fiind ridicată pe temelia altei biserici mult mai vechi. „Pompei Samarian, în lucrarea sa despre istoria Călăraşiului, a scris că biserica este foarte veche şi că denumirea de Lichireşti a oraşului derivă din numele Sfântului Nicolae al Lichiei“, a spus părintele protoiereu al Călăraşiului, Ramon Eugen Ilie.
Distrusă la cutremurul din 1829
La data de 1 august 1630, o comisie formată din şase boieri a mers la Lichireşti, vechea denumire a Călăraşiului, să judece un caz . Atunci locuitorii satului au jurat pe o evanghelie, lucru care dovedeşte că biserica exista. „Catedrala Sfântul Nicolae este foarte veche. Nu există documente exacte în care să se precizeze data construcţiei“, a mai spus părintele Ramon. În descrierea geografică a lui Bauer se precizează că în anul 1778 exista o biserică în Călăraşi. Dărâmată aproape complet la cutremurul din 26 decembrie 1829, Biserica va fi refăcută şi cu ajutorul urmaşilor generalului rus Prosorowschi, care este înmormântat în această biserică.
Pictură spălată şi retuşată
În anul 1904 când a fost hirotonit preot şi numit paroh al bisericii, Dimitrie Dobre, împreună cu căpitanul Christian Dimitrie şi Atanase Dobrescu au luat măsuri pentru a strânge bani să repare biserica. „În anul 1905 au fost construite jeţuri, iar în anul 1906 s-a împrejmuit curtea bisericii cu uluci noi. Între anii 1904-1908 s-au strâns bani din bugetul local, din bugetul comunei, de la moştenitorii lui Constantin Predeleanu şi s-a reuşit renovarea bisericii“,